woensdag 28 oktober 2015

Sounds of music van start in Groningen - Maris en Rousseau testen Forum Bibliotheek
Nieuwsgierige - maar vooral leergierige oren - opgelet: vanmiddag is het Sounds of Music-festival voor de zoveelste maal van start gegaan in de stad. Met een duet - samenspel - duel tussen Bart Maris op allerlei klein koper en Pascal Rousseau op de bastuba. 
Wat ik in de loop van lange jaren van luisteren ben gaan beseffen, is dat intens - i.e. actief luisteren dubbel zo veel plezier schenkt. De sensatie - je bent nog geen twintig - en dan begin je te horen  dat alle geluiden die Jimy Hendrix uit zijn gitaar en versterker haalt, dat die een wezenlijk bestanddeel uitmaken van zijn muziek. Luister Machine Gun nog eens: dat geraas is muziek en hoort voor dat moment precies daar op die plek en nergens anders.

Zo heb je in de wereld van de jazz het genre piep-piep-knor (soms met een dikke scheut instrumentale clownerie). Hier in ons noorden hoor je wat dat betreft al sinds jaar en dag het crême-de-la-crême. Ik kan het weten, want ik heb mee aan de wieg gestaan van de Zomer Jazz Fiets Tour. Bij elk concert weer opnieuw dat de moeite waard is, heb ik die ervaring: het zuchten in het mondstuk, het snuiven, het jakkeren, het janken en huilen, het brullen en vegen en smeren en legen - het is muziek. 


Vanmiddag zie je in Forum Bibliotheek twee malloten die met hun instrumenten eerder de bevingsresistentie van Groninger volk en gebouw lijken te testen dan dat ze een liedje spelen. Neem vijf-tien seconden de tijd en spits je oren: dit is muziek naar alle aarden. Maris en Rousseau kunnen deze muziek niet spelen zonder dat ze elke dag opnieuw hun instrument pakken en de mogeijkheden ervan verkennen. Daarmee verkennen ze ook de mogelijkheden van hun eigen kunnen, wijden die uit, zoals ze mogelijkheden om uit hun instrumenten geluid te halen voortdurend vergroten en inpassen in hun muziek. Geen toon die uit de toon viel vanmiddag, van ontroerend tonaal tot knarsend amicaal. 


En er komt meer. Vrijdagavond ga ik naar Nora Fischer die in het Grand Theatre het ijle, mooie, minimale maar o zo beklemmende Death Speaks van David Lang zingt. Lang is onder andere bekend van de filmmuziek van La Grande Belezza. Fisher speelt samen met Aart Strootman (gitaar), Jeffrey Bruinsma (viool) en Tony Roe (piano).


Zaterdagavond ga ik voor de schoonheid van de meerstemmige samenzang uit de Renaissancetijd, die door Arvo Pärt een nieuwe dimensie krijgt. 
Capella Amsterdam zingt in de der Aa-kerk onder leiding van Daniel Reuss delen uit Pärts Kanon Pokajanen.   

Voor meer info en kaarten: www.soundsofmusic.nl

Geen opmerkingen: