Follow by Email

woensdag 2 mei 2018

Kracht van de Nacht van Theatergroep Atalanta in première gegaan


Een van de sterke kanten van theater als kunstvorm is dat het je elke keer weer kan verwonderen. Neem de familievoorstelling Kracht van de nacht van Theatergroep Atalanta. Een kleine voorstelling, voor mensen vanaf acht jaar. De speelplek is de Wolkenfabriek waar voorstellingen als deze dubbel tot hun recht lijken te komen. In Kracht van de nacht wordt weinig gezegd. Dat is ook niet nodig, verhaal en handeling spreken voor zich. Het gegeven is eenvoudig en er wordt speels, licht en een beetje melancholisch mee omgegaan. Gaat de voorstelling over een droom, zoals in de eigen aankondiging staat? Je kunt er net zo goed het magisch realisme in zien dat we allemaal nog uit onze kindertijd kennen. Je schept je eigen universum, waar je je weg in zoekt, waarin in feite alles mogelijk is. 

Jildou Mulder

Mooi is het open spel van Jildou Mulder, ingenieus het decor van Bas de Bruijn, innemend de bloemenpracht van de stoffen die gebruikt worden (Hadewych ten Berge) en die aan de dure Russische schouderdoeken doen denken, waar felrode rozen op een zwarte ondergrond staan afgebeeld, de muziek (Niels Smit Duyzentkunst) is treffend, dienend en toch aanwezig bijna als personage. Het meest verrassende vond ik dat alles en iedereen gedurende het kleine uur dat de voorstelling duurt verandert. Het regieconcept van Layla Radjab is wel doordacht.

Voor het begin 
Het verhaal in het kort: dagen van Maroesja zijn iedere dag hetzelfde. Opstaan, werken en naar bed gaan. Maroesja wacht elke dag wanneer ze weer thuis van het werk is op het telefoontje van haar Russische oma. Tot op de dag dat de telefoon niet overgaat. Dan zet de verandering in. Niet alleen in Maroesja's leven, zoals ze dat tot dan toe gekend heeft, maar ook van het decor, de omgeving waarin ze tot dan toe leefde. Kracht van de nacht is sterk door eenvoud, mooi en soms ontroerend door zijn poëtische toonzetting, muziek, kleurenpracht, goed spel, doordachte handelingen zorgen ervoor dat je in het verhaal gaat geloven. Ook als volwassene. Vanaf het begin.  
Er zijn nog deze en komende week nog kansen om de voorstelling te gaan zien.  Zie ook: https://uit.groningen.nl/agenda/de-kracht-van-de-nacht-door-theatergroep-atalanta-8

Geen opmerkingen: