Follow by Email

woensdag 18 juli 2018

Ontstaan in grote nood (Peter de Grote Festival) - repetities van start

Volgende week is het dan zover. Dan klinkt de muziek van de eerste opera van Gerard Ammerlaan en mij - Ontstaan in grote nood - voor het eerst weer sinds de voorstellingen in 1995. Deze uitvoering is met een kleine bezetting (pianokwartet plus clarinet en slagwerk) en vijf jonge zangers. Concertante. Fons van Wanroij leest passages uit de brieven van Werkman die corresponderen met de handeling in het libretto. Zowel vrijdag als zaterdag openen we met twee werken van Burkhardt Söll: De rit naar Berlijn en Werkmans venster.
De opera staat onder leiding van Leendert Runia, de werken van Söll onder Peter Stam.


Francesca Pusceddu (Vrouw 1), Christy Luth (Vrouw 2) en Merel Wentink (Vrouw 3) 
studeren onder leiding van dirigent Leendert Runia het a cappella stuk in: 
Wij leven in het wanhopige besef dat spreken niet meer vrij is.

Maandag j.l. zijn de zangrepetities begonnen. Behalve de drie zangeressen (hierboven in de foto) waren ook Roele Kok (Werkman) en Steven van Gils (Vriend) aanwezig. Komende week volgen de zogenaamde zitrepetities (met orkest). Dan plaats ik weer een bericht.
En dan vrijdagavond, de première. 


Garyfallia Katsimiga is repetitor voor de zangrepetities 
en neemt volgende week plaats in het orkest.

Eerlijk gezegd had ik niet gedacht, dat ik het zo spannend zou vinden. Voor de voorstelling van het Grand Theatre heeft Sophie Mooney decorelementen ontworpen plus lichtplan. Hier beneden een impressie. 


Bakens

Vuurbakens
Ik kan het niet laten: nostalgie uit 1995. De Vuurvogel is een ontwerp van Peter de Kan. Hij sierde gedurende de hele speelperiode het hoofdportiek van de Stadsschouwburg. 


De drie vrouwen van indertijd tijdens de onweerscène.
Irene Maessen (Vrouw 1), Lucia Meeuwsen (Vrouw 3) Jannie Pranger (Vrouw 2)


Deze productie zou niet tot stand zijn gekomen zonder de geweldige medewerking van het Peter de Grote-festival, SoundsofMusic, het Grand Theatre, het Prins Claus Conservatorium en Minerva. Verder dank aan de Kunstraad Groningen, Beringer Hazewinkel en het HSK (Scholten-Kammengafonds).Voor kaarten volg de link: 
http://www.peterdegrotefestival.nl/concertserie/programma/1918-2018-de-ploeg-2-ontstaan-in-grote-nood-een-werkman-opera/

De voorstellingen zijn vrijdagavond 27 juli om 20.15 uur in het Grand Theatre en zaterdag 28 juli om 15.00 uur in de Torenkerk van Winsum.

Geen opmerkingen: