Follow by Email

maandag 9 juli 2018

Gesprek over Gerard Ammerlaan met Roland Kieft en Lucia Meeuwsen tijdens repetitie Haydn Jeugd StrijkorkestMet Lucia en Roland vlak voor de opnames

Afgelopen zaterdag was een van de laatste repetities die het Haydn Jeugd Strijkorkest besteedde aan Common Senses, het werk dat Gerard Ammerlaan in 1995 geschreven heeft voor het Nederlands Jeugd Strijkorkest plus plukbas. Roland Kieft bracht het stuk indertijd in première in het Concertgebouw in Amsterdam. 


Common Senses vormt de rode draad van de documentaire die Frits Boersma maakt over leven en werk van Gerard. De première van de film - een Beeldlijnproductie - staat gepland op 8 november 2018 in Leeuwarden tijdens het Noordelijk Filmfestival. 

Vanzelfsprekend vormt de muzikale erfenis van Gerard een belangrijk onderdeel van de film. Daarover hebben Roland Kieft, Lucia Meeuwsen en ik na afloop van de repetitie een gesprek gevoerd. Roland had de muzikale directie over de eerste opera van Gerard en mij, Ontstaan in grote nood. Lucia zong er één van de vrouwenrollen en werd daarna één van de zangeressen die Gerard steeds weer opnieuw vroeg voor nieuwe projecten. Lucia zong onder andere ook in Third Stream - First Love en had de rol van Madame Almée in De Satansfles


Improvisatieles van Jan Ruerd Oosterhaven

Lucia, Roland en ik waren unaniem aangenaam verrast hoe goed het stuk klonk tijdens de repetitie. Solist Jan Ruerd Oosterhaven gaf aan het begin van de repetitie improvisatieles. 

Ontstaan in grote nood gaat overigens in concertante uitvoering tijdens het Peter de Grote festival dit jaar. Op 27 en 28 juli in respectievelijk het Grand Theatre (20:15) en de Torenkerk in Winsum (15.00).

http://www.peterdegrotefestival.nl/concertserie/programma/1918-2018-de-ploeg-2-ontstaan-in-grote-nood-een-werkman-opera/.

Maar daar bericht ik later nog over. 

Geen opmerkingen: