Follow by Email

zondag 29 juli 2012

Essen Gelsenkirchen

Bramme für das Ruhrgebiet
Richard Serra
Schurenbachhalde Esen

Dag drie van onze Ruhrgebiet revisited-trip voerde ons o.a. naar het maanlandschap boven op de vijftig meter hoge steenberg van de mijn Zollverein. Schitterend uitzicht op voornoemde Zollverein en het Tetraeder (viervlak)monument van Bottrop.

Tetraeder Bottrop
Halde Beckstrasse

Het Roergebied is een uitermate groene regio. Hier beneden zicht op de wijk Schüngelberg vanaf de Rungerberghalde.


Op de Rungenberghalde is een lichtpiramide geplaatst, die 's nachts als een ware vuurtoren werkt.
Een liefdesverklaring, maar niet aan een steenberg.


Halde Rungenberg

In 1997 vond op het terrein van de mijn Nordstern de Bundesgartenschau (Floriade) plaats. Dit heeft geresulteerd in een industrie - en landschapspark, waar cultuur, recreatie, industriële bedrijvigheid, tuinbouw en wonen samengaan. De oude mijngebouwen dienen als kantoorruimte voor high tec bedrijven, op het terrein van de mijn is een nieuwe woonwijk verrezen, een druk bezocht restaurant annex hotel ingericht, een botanische tuin, amphitheater, een liefdespaleis, een centrum voor videokunst en ik vergeet beslist nog van alles.  Zondagochtend elf uur, gewoon door het jaar, niets bijzonders, en het was er een enorme drukte van fietsers, wandelaars en andere dagjesmensen. Wat gaan we in Groningen met de Suikerfabrieken doen?
Het stadion van Schalke 04 mag niet missen.


Helaas heb ik geen foto van de gegrilde lever in HET volksrestaurant van Gladbeck - der Jammerkrug. Een tent waar Serviërs, Montenegrijnen en Kroaten elkaar eens een keer niet de koppen inslaan, maar een menukaart produceren hiervandaan tot Enschede (met dank aan de snee van Doris Day).


Geen opmerkingen: