Follow by Email

donderdag 19 juni 2014

Workshop aan theaterschool Jan Postema Assen

Voor Onder één dak heeft ROODPALEIS gratis de grote balletruimte van Dansschool Jan Postema mogen gebruiken. Als dank voor dit genereus gebaar hebben Betsy Torenbos en ik afgelopen dinsdag een workshop gegeven aan twintig leerlingen van de theaterdocenten Marleen Ubels-Ekelmans en Loes Ahlers-Berkhout. 

Tekst, lichaam en beweging, daar ging het om. Teksten uit De drie zusters van Tsjechov, de opening van Zus van van Lot Vekemans en Risjaar Modderfokker den Derde uit Ten Oorlog van Tom Lanoye. Spannend! De deelnemers - allemaal meisjes! -variëerden in leeftijd van elf tot twintig jaar. Iedereen mocht een tekst kiezen om mee te werken. Van daaruit ontstonden vanzelf drie groepen: drie voor de De drie zusters, één duo dat zich waagde aan Risjaar Modderfokker den Derde en de rest ging voor de monoloog van Zus van
Elke groep en speler kwam één keer aan de beurt om hun/haar tekst te spelen. Daarna concentratie op lichaam en beweging. Een losmaakoefening als inleiding voor het volgende deel van de workshop: een leider - geleide oefening. De leider geeft een fysieke impuls aan het lichaam van de geleide, die dan een beweging uitvoert en afsluit. 
Volgende stap: kies uit je tekst één erg kort stuk dat je uit het hoofd leert. Kies daar een speciale beweging bij. De uitvoering moet - hoe kort de tekst ook is - minimaal een minuut duren. Bij de trio's en duo's leverde dat bijzondere momenten op. Ieder groepje moest zijn eigen stuk twee keer doen. Daarna volgde een echo op het stuk, een uitvergroting of intensivering. Onze laatste opdracht kwam als een verrassing: hou je eigen tekst, maar voer hem uit met de beweging van de ander. Speel het stuk nu opnieuw en kijk wat er gebeurt. Een lastige, maar de resultaten waren dusdanig dat spontaan applaus volgde. Bij de monologen van Zus van gaven Betsy en ik na de eerste drie keer spelen opdrachten om het lichaam en vooral ook de ruimte op een andere manier te gebruiken. 

Anderhalf uur vloog om voor ons, de deelnemers en de docenten. Heerlijk inspirerend om te werken met het talent van de theaterschool van Jan Postema. En nogmaals dank voor het genereus ter beschikking stellen van de dansruimtes.

Geen opmerkingen: