Follow by Email

zaterdag 7 oktober 2017

Oktoberrevolutie

Oktober is de maand die de naam heeft gegeven aan een revolutie die in november heeft plaats gevonden en niet zo zeer een revolutie was, maar een ordinaire coup gepleegd door een humorloze machtswellusteling die wist dat hij zijn eigen naam maar moeilijk kon lenen voor een -isme. Want wie wil er nou lid zijn van een partij geschoeid op marxistisch-oeljanovistische leest?
De oktoberrevolutie is een van de grote tragedies van de twintigste eeuw. Ze heeft voor een slordige zeventig jaar het leven op onze arme aardbol klem gezet. En daarmee het leven van miljoenen mensen bepaald en/of vernietigd. Het dodental onder het latere marxistisch-djoegasjwilistische bewind wordt geschat op een slordige dertig miljoen. Soms moet je aan die massa weer een gezicht schenken. Daar heb je bijvoorbeeld de actrice Zinaïda Reich (1894 - 1939). Reich was een van de hoofdspeelsters van het Meijerhold Theater in Moskou. In haar jonge jaren trouwde ze met de beroemde dichter Sergej Jesenin die haar alle hoeken van het huis liet zien. Vandaar de uitdrukking huiselijk geweld? Met hem had ze twee kinderen. Later werd ze geliefde en compagnon van de regisseur Vsevolod Meijerhold. Beide kunstenaars werden opgevreten door de oktoberrevolutie. Meijerhold verdween in de jaren dertig in de Goelach Archipel, Reich werd in 1939 in haar eigen woning in Moskou door de geheime dienst doodgeknuppeld.  

Zinaïda Reich in de armen van Meijerhold

Ik voeg nog een video toe. Er kleeft voor mij een naar Sovjetrussisch smaakje aan. Maar van de andere kant geeft de scène weer met welk een geestdrift in Rusland poëzie werd en wordt voorgelezen. Bij ons heet dat tegenwoordig poetry slam? Jesenin versus Mayakovsky. Moge de beste winnen?Geen opmerkingen: