dinsdag 16 juni 2015

De kant van Oosterhouw

Suzanne Rohde Dohle - één van de initiatiefnemers van De Kant van Oosterhouw

Één van de dingen waar je als lezer aan lijdt wanneer je À la recherche du temps perdu van Proust helemaal gelezen hebt - en dan ook nog zoals ik in het Frans - is dat je er bijna met niemand over praten kunt. Daar kwam afgelopen vrijdag, 12 juni, verandering in. Zes fervente Proustlezers die samen een kring vormen om aan bovenstaand lijden een einde te maken, besloten om voor één keer hun kring uit te wijden. Ze stuurden gerichte uitnodigingen in het rond voor een dag Prousten onder het genot van eten uit La Cuisine Retrouvé en drank en lezingen. 


Oosterhouw
Het was een aangename en prikkelende zonnige dag in de notariswoning in Leens, Oosterhouw, waar vroeger de grote dichter Cor Jellema woonde. Nu wonen er Klaas Noordhuis (tuinontwerper) en Hans Christiaan Klasema (toneelbeeldvormgever voor o.a. Toneelgroep Amsterdam en De mug met de gouden tand). 
Lezing - Le Bal de têtes

Proustiaans uitwijden over deze dag, daarvoor ontbreekt me nu de tijd. Maar van één ontdekking wil ik hier gewag maken: hoe heerlijk is het om Proust voorgelezen te krijgen. Je ogen hoeven zich niet een weg te zoeken door de lange labyrintische zinnen. Daardoor kun je je aandacht volledig concentreren op al die verrukkelijkheden die Proust je zin na zin voorschotelt: taalkunst, azijnzeikerij, het te kakken zetten van de adel, de nouveaux riches, zijn onverholen scepsis ten opzichte van vooraanstaande medici, de natuurbeschrijvingen, zijn obsessies met homosexualiteit, zijn ziekelijke jaloezie, maar ook verrassende metaforen en niet in de laatste plaats het wakker roepen van je eigen herinnering. Toen ik Proust las had ik vaak Vorspiel und Liebestod van Wagner zacht op de achtergrond spelen. De twee gingen geweldig samen: het voortdurend moduleren van Wagner op de ene fraaie muzikale zin na de andere paste precies bij wat Proust in de taal doet: doormoduleren zonder de verlossing te schenken van dat ene oplossende akkoord. En wanneer het dan eindelijk komt is het niet dat akkoord dat je verwacht had. Maar je bent wel klaargekomen. 
Wanneer verschijnt er luisterversie? Ik denk dat Proust dan grote kans maakt van een heropstanding.  

1 opmerking:

Anoniem zei

Beste Jo,
Prachtige beelden van die mooie dag en prachtige beschouwing over het lezen en het luisteren naar Proust.
Ben het met je eens wat betreft het luisteren, dat doen wij ook, naar elkaar dan, zonder muziek.
Thuis luiter ik meestel naar de dubbelcd die ik in mijn inleiding noemde, Proust Le Musicien.
Maar ook die bevat een aantal stukken van Wagner.
Hartelijke groet, misschien tot een volgend keer.

Arie van Drongelen