Follow by Email

maandag 8 juni 2015

Io Vivat speelt door heel Garnwerd


vlnr: Wies Gorter, Marleen Paulissen, Marthe Smit Duyzentkunst, Tineke van Huis, José Timmer

Van 28 t/m 31 mei speelde Io Vivat vier stukken in Garnwerd, in huiskamers en in de kerk. Ik heb de voorstelling Veulen ongelikt - twee keer gezien, één keer in de kerk en één keer - een week later tijdens Te Gast in Garnwerd - in de schuur bij Ben Smit.
Dat mijn liefje in de voorstelling was niet de enige reden dat ik het stuk twee keer zag. Veulen ongelikt is een prachtige en krachtige tekst van Gijsje Kooter - uitermate verrassend. En al even verrassend de regievisie van Hesther Le Grand. Geen gebral en geschreeuw zoals het in een Big Brother-setting kan, maar zes verschillende vrouwen die elk op hun eigen manier de omstandigheden waarin en beweegredenen waarom interpreteren van een moeder die een baby gedood heeft en het gewoon langs de weg dumpt. 

Nu de zes vrouwen inclusief Anka Roggeveen

De eerste tien minuten zit je mee te raden wat er nou precies aan de hand is. Daarna tilt het spel van de zes actrices je ongemerkt op. Ze spelen dit pingpong-associatiespel zo soepel - met passie, ernst, bitterheid en humor - dat je na een goed half uur lekker beduusd niet weet of je nu klappen moet of niet. Chapeau.


En dan toch: applaus en wel klaterend.

Geen opmerkingen: