Follow by Email

dinsdag 9 september 2014

Dolle Hans tweede sessie

Nina Thunnissen (dramaturgie); ik schrijf de tekst; Betsy Torenbos (regie)

ROODPALEIS - het huisgezelschap van De Nieuwe Kolk in Assen - brengt volgend najaar (2015) een bewerking van Jan Fabricius' Dolle Hans. Fabricius schreef Dolle Hans naar aanleiding van een executie ten gevolge van insubordinatie en de stellige overtuiging binnen het leger van Nederlandsch Indië dat het tijd werd voorbeeld te stellen. 
Vandaag hebben we onze tweede duidingsessie van het stuk gehad. Niets ligt nog vast. Maar het stuk zou de volgende wending kunnen krijgen.

In de ROODPALEIS-versie concentreren we ons op de vier hoofdpersonages: Does, de majoor, Jolanthe en Hans. Hans is ter dood veroordeeld. Maar hoe heeft het zover kunnen komen. Niemand die het echt wilde. De onderlinge verhoudingen spelen bij die tragische uitkomst een grote rol. Maar ook de keten aan gebeurtenissen en beslissingen die van de een op de ander naar dit bijna onafwendbaar drama leiden. Niemand die blijkbaar de macht of de wil heeft de keten te doorbreken. Ieder speelt zijn rol van schakel, doet wat er van haar of hem verlangd wordt. Van telefoniste tot rechter. Ook de publieke opinie speelt een rol.

En Hans? Hij krijgt op het einde een kans op gratie. Grijpt hij die?


Geen opmerkingen: