Follow by Email

zondag 21 april 2013

28 april Eeuwig te voet - Bach en Handel in de der Aa Kerk - The Northern Consort

Bach en Handel: twee muziekgiganten - beide geboren in 1685- die niet in 'eendere luister kunnen stralen.' Handel, statusbewust, zakenman, de componist die wil dat muziek verkoopt. Zijn melodieën zijn vaak simpel, helder, maar ze raken. Een koppig man ook. Bach, met zijn primaat van de kunst, daardoor financiële zorgen (geen wonder met al die kinderen), de componist, die met een thema aan de haal gaat als een ware harmonieënfetisjist (term: Marc Pantus). Koppig? Reken maar!

 
Hanneke Wieringa
en Vincent van Ballegooijen
 
Het concert Bach versus Handel van The Northern Consort vindt plaats in het kader van het festival Schnittgers Droom. Bach en Handel ontmoeten elkaar in een droom van de verteller Marc Pantus (www.marcpantus.nl). Die droom -  Eeuwig te voet - is een vertelling van mijn hand. Het is een droom, die het concert lichtelijk ontregelt (het programma klopt niet meer met dat van de website) en toch betekenis geeft.

 
Marc Pantus
foto: Tonny de Rover

Bach is onderweg naar Buxtehude, wanneer Handel hem bijna van de sokken rijdt. Handel rijdt aan de foute kant van de weg. Bach - koppig als Handel - weigert aan de kant te gaan. Het wordt hem bijna fataal. In elk geval breekt zijn laatste eendenëi. Eeuwig te voet is een muzikale en mondelinge schermutseling met parels als Lascia la Spina en Ich habe genug (gezongen door bas-bariton Wout Oosterkamp).

 

Vergeet ook het orgel ondertussen niet. Daar gaat het festival tenslotte over. Organist is Peter Westerbrink, hier beneden te zien op het Schnittgerorgel.

 
Peter Westerbrink
foto: Rutger PrinsHet concert vindt plaats in de der Aa-kerk, Groningen. zondag 28 april, om 15 uur. Kaarten reserveren bij www.schnittgersdroom.nl
 

Geen opmerkingen: