Follow by Email

maandag 21 mei 2012

Première Memento Edu 24 mei in De Nieuwe Kolk Assen

Memento Edu - een wat vreemde, zelfs schoolse titel voor een theaterstuk!
Oorzaak: de tekst is een voortvloeisel van het nieuwe project van ROODPALEIS. Meer dan 100 jongeren van 10 tot 16 jaar in Assen hebben ouderen geïnterviewed. Echt ouderen. Zeg maar de generatie die zich nog bejaard laat noemen. De interviews hadden tot onderwerp de grote en kleine thema's in het leven: leven, dood, oorlog, liefde, vriendschap, teleurstelling, verraad. Maar ook de leefsituatie van vroeger kwam aan bod. Wat maakte je boos, waar moest je om lachen, wat is het raarste dat je hebt meegemaakt? Was vroeger echt zo anders als nu?
Memento Edu is het verhaal geworden van Nora, een oude vrouw die geïnterviewed wordt door Betty. Kijk op de wereld en levenstempo van Nora en Betty lopen wijd uit elkaar. Toch komen beide elkaar nader door het verhaal van de innige vriendschap tussen Nora en Ita. De meisjes waren acht toen de oorlog uitbrak en onafscheidelijk. De oorlog zette de vriendschap zwaar onder de druk, een langzaam werkend gif waar de jonge Nora niet tegen was opgewassen.
Maar daarmee is Memento Edu niet alleen het verhaal van het kleine verraad in het grote gebeuren van de wereldgeschiedenis. Even belangrijk is dat beide werelden elkaar beginnen te naderen. Leven oud en jong dan misschien toch niet op andere planeten?  
  


Memento Edu
Idee, multimedia en regie: Betsy Torenbos; tekst: Jo Willems; spel: Nora Kretz; Muzikaal advies: Jojanneke Vanderveen; techniek: Mark Molema.

Geen opmerkingen: